jueves, 30 de enero de 2020

DIA DE LA PAU

Logo denip.jpg


El Dia Escolar de la No-violència i la Pau també conegut com DENIP, Dia Escolar de la Pau o com DENYP és una jornada educativa no governamental fundada a Espanya el 1964 pel poeta i pacifista mallorquí Llorenç Vidal com a punt de partida i de suport per a una educació no-violenta i pacificadora de caràcter permanent i es practica el 30 de gener de cada any, en l'aniversari de la mort de Mahatma Gandhi. En els països en què el 30 de gener coincideix amb període de vacances es pot practicar el 30 de març o algun dels dies pròxims. Giuseppe Llança de l'Vasto, deixeble directe de l'Mahatma Gandhi i fundador de les Comunitats de l'Arca, en una entrevista a Sevilla va dir: "Sigui així en totes les vostres escoles, establiu un dia dedicat a la no violència". 4 Quan el 1998 l'ONU va proclamar el Decenni Internacional per una Cultura de la Pau el DENIP portava ja 36 anys practicant-se en centres educatius dels diferents nivells de tot el món. Germans de les estrelles, lletra de Llorenç Vidal i música d'Andreu Bennàssar, és l'himne de l'DENIP. Ha, entre d'altres idiomes, una versió catalana-balear d'ell mateix autor, una en euskera realitzada per Martín Goenaga Irastorza, una a interllengua feta per Waldson Pinheiro i una a galaico-portuguès. El "Dia Escolar de la No-violència i la Pau", que és difós internacionalment, és una activitat pedagògica que pot ser aplicada per centres educatius dels diferents nivells, professors i estudiants de totes les creences i ideologies que respectin els drets humans.

lunes, 20 de enero de 2020

FESTES DE CADA MES DE L'ANY
Gener :
El dia dels reis mags:

Els Reis Mags, Reis d’Orient o simplement els Reis o els Reixos són, segons el Nou Testament, uns mags que guiats per un estel, van portar regals a Jesús. Aquests regals van ser or, encens i mirra.

Febrer :
Carnaval:

El carnaval és una celebració pertanyent al calendari lunar. Per aquest motiu, és una festa mòbil que se celebra set setmanes després de la primera lluna plena passat el solstici d’hivern.

Maig :
Dia de la dona:

El Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora se celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l'Organització de les Nacions Unides (l'ONU). És un dia aprofitat tradicionalment per a reivindicar el feminisme denunciant el sexisme.

Abril :
Semana Santa:

La Setmana Santa és el moment més important de l'any litúrgic cristià. Es tracta d'un conjunt de celebracions que tenen lloc entre el divendres abans del diumenge de Rams i el diumenge de Pasqua o, ja en el terreny de les festes populars, el dilluns de Pasqua.

Març :
Dia del treballador:

El Dia Internacional dels Treballadors, el Primer de Maig, és la jornada reivindicativa del moviment obrer mundial.

Juny :
Dia del pare:

La diada de Sant Josep, el 19 de març, és el dia en el qual se celebra el dia del pare, i que és un dia festiu al País Valencià. Es tracta d'una festa antiga que recentment, per paral·lelisme, ha inspirat la creació d'un dia de la mare que se celebra el primer diumenge de maig.

Juliol :
Dia de l'amic:

El Dia de l'Amic és un dia proposat per a celebrar l'amistat. Té com a antecedent la Croada mundial de l'amistat que s'havia instaurat a Paraguai en 1.958, i que se celebra cada 30 de juliol sota la denominació de Dia de l'Amistat.

Agost :
Fira de Màlaga:

La història de la Fira de Màlaga commemora la presa de la ciutat per part dels Reis Catòlics el 19 d'agost de 1487, incorporant-la a la Corona de Castella.

Septembre :
La Mercé:

La Mercè, en català la Mercè, és la festa major de Barcelona, ​​Espanya. Se celebra cada any al voltant de l'24 de setembre, dia de la Mare de Déu de la Mercè. Durant prop d'una setmana i té lloc en diversos espais públics de la ciutat.1 Reuneix anualment entre 1.5 i 2 milions de persones al voltant de diferents activitats culturals, artístiques i festives, sent la festa més multitudinària de totes les que se celebren a Barcelona.

Octubre :
Halloween:

Halloween, també conegut com Nit de Bruixes o Nit de Vespra de Difunts, és una celebració moderna resultat de l'sincretisme originat per la cristianització de la festa de fi d'estiu d'origen celta anomenada Samhain.

Novembre :
Black Friday:

Es coneix com a «divendres negre» a el dia que inaugura la temporada de compres nadalenques amb significatives rebaixes en moltes botigues minoristes i grans magatzems. És un dia després del Dia d'Acció de Gràcies als Estats Units, és a dir, se celebra el dia següent a el quart dijous del mes de novembre.

Desembre :
Nadal:


El Nadal és una de les festivitats més importants de l'cristianisme, juntament amb la Pasqua de resurrecció i Pentecosta. Aquesta solemnitat, que commemora el naixement de Jesucrist a Betlem, se celebra el 25 de desembre a l'església catòlica, a l'església anglicana, en algunes comunitats protestants i en la majoria de les esglésies ortodoxes.

jueves, 16 de enero de 2020

NOTICIES AL PODER

EN EL CAS DELS INTERNACIONALS...

El pronòstic de pluja a Austràlia brinda esperança d'alleujament d'incendis i amenaça per al subministrament d'aigua.


Les pluges i tempestes caigudes aquest dijous a la costa oriental australiana han permès alleujar la virulència dels incendis que la arrasen. S'espera que siguin suficients com per extingir, o al menys alleujar, alguns dels incendis que ja han calcinat a el menys 11,2 milions d'hectàrees, -una superfície lleugerament inferior a la que ocupen Andalusia i Galícia juntes-, matant a 29 persones i milions d'animals i destruït més de 2.500 cases. Aquesta pluja va ser un indici de satisfació per la gent que lluitava per intentar que aquest foc no és propagués més enllà del que ja havia destruït.

EN EL CAS DELS NACIONALS...

A ESPANYA SE LI ESTÀ QUEDANT UN EUROPEU MOLT FAVORABLE.

En un Campionat d'Europa amb sorpreses i alguns caiguts il·lustres, com França i Dinamarca, la selecció espanyola ha reforçat el seu cartell de valor després del seu bon rendiment en la primera fase. Quatre partits separen Espanya de les semifinals, tot i que fins i tot podria sobrar-l'últim de la fase principal. Abans, Espanya es mesura a la República Txeca, el seu primer rival aquest dimecres; Àustria, que s'està beneficiant de jugar al seu país; Bielorússia i, finalment, Croàcia. Els 'Hispans', austríacs i croats parteixen amb dos puntos. Dinamarca, campiona olímpica i de el món, va ser la segona favorita que queia eliminada en la primera fase d'l'Europeu masculí abans de disputar el seu tercer partit. La victòria (24-18) d'Hongria sobre Islàndia la va deixar fora dels dos primers llocs de la seva grupo.La relació de favorits sembla reduir-se a Espanya i Croàcia, entre els que formen el grup I, ja Noruega, que busca el seu primer títol , al II, encara que Àustria, Eslovènia i Hongria parteixen amb els mateixos punts en la fase principal. Aquests tres últims equips poden beneficiar-se també de l'única plaça per als Preolímpics que dóna el Europeo.Por primera vegada, aquesta competició sotmet a les seleccions que segueixen en ella a un menú de quatre partits en la seva segona ronda, motivat per l'ampliació de l'campionat a 24 seleccions. Això ha provocat crítiques, abans i durant la competició. "Els problemes comencen quan els dies de descans també es converteixen en dies de viatge" denuncia el veterà extrem islandès Gujon Valur Sigurdsson.Su equip no ha de moure de Malmö (Suècia) entre les dues fases, però Espanya ho va fer des dels fiords noruecs de Throndeim a Viena. Tampoc es preserva la igualtat de condicions, perquè a la capital austríaca han romàs Croàcia i la República Txeca. En canvi, el primer rival d'Espanya haurà disposat d'un dia menys de descans. Peatges que l'EHF fa pagar a les seleccions per plantejaments estrictament económicos.La suficiència amb què els 'Hispans' van guanyar els seus tres partits a Lituània (+ 11), Alemanya (+7) i Holanda (+11) va permetre a Jordi Ribera efectuar les rotacions que acostuma, i el desgast es va repartir bastant equitativament. Els que menys minuts han jugat han estat els pivots Julen Aginagalde i Adrià Figueras (32 i 39, respectivament) en bona mesura a causa de que Espanya ha aconseguit un quart dels seus gols (24 de 102) a l'contraatac o en llançaments a porta buida, sense que arribessin a efectuar els canvis defensa-atac, i també a l'alta efectivitat de l'atac espanyol (71%). La frescor va tenir una gran importància davant quatre rivals de major poder físic, però l'handbol que ha desenvolupat Espanya fins ara és la seva major garantia per seguir progressant en un Europeu que se li ha posat de cara.




TRADICIONS NADALENQUES
Dia 24:
El dia 24 comença a les 18:00 , normalment arribo a casa deprés d'haver arribat del carrer amb els meus amics i em donen el meu regal del Pare Noel i jo els hi dono a ells. Sobre les 20:00 la meva família és reuneix al meu garatge, som unes 50 persones. Sopem, normalment fan un buffet de sopa, canelons, calamars farcits, enciam i bacallà amb patates al forn. Més tard agafem el postre: arrós amb llet, roques, macarons, pastel, galetes i trufes, aquestes coses les fa una cosina meva que li agrada molt el tema de la rebosteria. Quan acabem la gent que ha anat amb l'altre família ve i possem música fins les 05:00. A vegades anem a la churreria i esmorzem, però molt pocs arriben a aquestes hores.


Dia 25:
Aquest dia el que fem és aixercar-nos d'hora i baixem una altre vegada, també som uns 40-50. Menjem les sobres del dia passat i quan acabem recollim totes les taules i deixem només dos per jugar al bingo. Quan acabem de jugar al bingo les tietes fan chocolata amb churros. Llavors recollim toti cadascú marxa cap a casa.

Dia 26
Aquest dia la meva mare planeja una sortida a qualsevol part de Catalunya, aquest any hem anat a Besalú i vam anar dotze persones. Vam fer una ruta que hi havia per tot el poble i després vam preguntar a uns senyors algun lloc on pogués menjar menjar a la brassa. Vam anar al restaurant i vam menjar súper bé.

Dia 31:

Dia més important de tot el més. Dia on ens reunim 50-60 persones. Aquest dia normalment les tietes queden al meu garatge per preparar una quantitat excesiva de sopa, bacallat amb pebrot, mandonguilles, calamars i buffet d'ensalada. Després tothom marxa cap a casa fins les 20:30 i esperem a arribar tots i santifiquem la taula i comencem. Després les famílies s'agafa el seu paquet de raïm i fins les dotze estem ballant. Sonen les campanes i possem la canço mític de ``Brindo por la família- Pimpinela´´ i tornem a ballar. Sobre la 01:00 venen amics per desprésmarxar de festa.

Dia 1:
Aquest dia el que fem és aixercar-nos d'hora i baixem una altre vegada, també som uns 40-50. Menjem les sobres del dia passat i quan acabem recollim totes les taules i deixem només dos per jugar al bingo. Quan acabem de jugar al bingo les tietes fan chocolata amb churros. Llavors recollim toti cadascú marxa cap a casa.

                                              ELS TRES ESCRIPTORS SÓN... Llengua castellana: Miguel de Cervantes Saavedra: Nac...